Monday, 30 January 2012

Beijing January 2012 - Part 2

Hellooo....selamat hari isnin semua... jom sambung travel aku ke Beijing..Pagi ke-2, hotel ada buat morning call pukul 6.30 pagi..ada sedikit tips jika pergi musim winter, sapu losyen satu badan lepas mandi (aku gune losyen vaseline, losyen nivea botol biru pon bole) untuk elak kulit kering and lip balm...standby je letak dlm kocek ke bag ke..sbb bibir sentiasa kering....lau bibir dh rase kering sapu je lip balm..baju pon aku pakai 4 lapis..tshirt 2helai, sweater dan barulh winter jacket...kami kene ada di lobby hotel pukul 8pagi untuk memulakan aktiviti  kami..tapi sebelum tu ktorng breakfast dulu di hotel...


street seller kat luar hotel...hati2 jika membeli dengan diorang..
Ok...selepas breakfast, dlm pukul 8.15 pagi lawatan pertama pada hari ke-2 ialah Jade Factory..salah satu Gov Shop and tempat wajib pergi jika menggunakan travel agent..





kalau x silap yg ni digunakan untuk bt alas tidur...
ada jgk jumpe bahasa melayu kat sini...




kat kedai jade ni ada amoi bagi penerangan mcm mana nak kenal jade tu berkualiti atau tak..ori atau fake.. kononye nak beli..tapi bila tengok harga, xjadi nk beli..huhuuu...


Dalam 1 jam selepas tu, kitorng ke Crystal Shop...lepas dengar briefing, pusing2 jap kat kedai tu.. kt sini aku takda amik gambo pon...dah boring and x berminat ngn crystal...lepas tu kitorg pergi lunch kt restorant mane entah...aku pun dah lupe...




Next destination after lunch, Great Wall..tempat yang paling aku tunggu2...dlm pukul 1.30petang kami sampai Juyong Pass Great Wall...nak tau cerita selanjutnya kene baca kat Part 3 ye...

Thursday, 19 January 2012

Beijing January 2012 - Part 1

Assalamualaikum semua...


dah lama aku tak update blog aku yang tak seberapa ni...Ok laa.. kali ni aku nak cerita mengenai trip aku ke Beijing, China pada 4-8 Jan 2012 selama 5days 4 night..

Aku pergi berdua shj ngan en.suami.. disebabkan cuaca di beijing tgh sejuk sekarang mencecah -7 degree, anak2 kami tinggalkan di rumah pengasuh...bukan sengaja kami tak nak bawak tapi kesian takut diorang xtahan sejuk...kami yg besar ni pun xtahan apalagi budak kecik... 

Kami ke sana menggunakan khidmat Wenkt Vacation Sdn Bhd..Ok ni link die http://www.wenkt.com/blog/ ... Harga yang ditawarkan hanya RM700/pax (include visa & tipping) untuk pakej 5hari 4malam.. Actually harga boleh dapat dalam RM350-RM400 / pax jika pergi above 10pax...kitorang pergi berdua je mahal lah sikit... (balik dr Beijing kawan En.Suami ade call ckp nak ikut g Beijing...huhuuu...dh terlambat..kitorng dh selamat balik pon...takde rezeki nak pegi sama)



Flight kami dari KL-Tianjin pukul 0830am hari rabu..hari selasa malam kami dah bertolak dari Senai airport ke LCCT ...kami lepak di food court LCCT shj smpi pagi...kene transit sebab tiada penerbangan terus dari Senai airport to Tianjin..kalau naik MAS penerbangan terus ke Beijing..We arrived at Tianjin airport pukul 2.30pm...

Tianjin Airport


Sampai saja di airport kami terus pakai winter jacket n glove...time ni suhu dah below -1 degree Celsius..kami ade jumpa beberapa group dri malaysia yang nak pegi Beijing...yg bt rombongan cik kiah pon ade..then, pergi ke kaunter imigresen..kene isi form arrival card...Arrival card ni hanya utk foreigner sahaja.. sebenarnya masa dlm flight staff AA ade tanya nak tak Arrival Card tu..tp ktorang xtau card tu utk ape tu yg tak ambik tu...bile kat imigresen counter bru lah tau kegunaan card tu..heheheee.....




Bila dah sampai tu,  ada tour guide dari Beijing yang menunggu kami..Namanya Lily..die ni speaking BI.. pernah study kat Singapore..lau xsilap dlm 2years mcm tulh..pandai cakap melayu sikit2 je.. setakat cakap "bangun lah, dah sampai" , "pergi makan"..


Dari Airport Tianjin ke Station Bullet train kami naik kereta..bole plak time tu kete ade problem sikit.. kene tukar kete lain..yang best nye bile nak naik n turun dari kete si Lily ni siap bukak kan n tutup kan pintu lagi.. lau kat malaysia ade tak?? takda kannnn.....


pokok2 tinggal ranting je...daun semua dah gugur...






Sementara menunggu Lily beli tiket train, kami snap snap lah sedikit sebanyak gambor  utk bt kenangan... heheheheee....






nak ke beijing naik bullet train ikut pintu masuk South Entrance...
punye lah ramai org... nak masuk pon kene scan bag dulu...



294km/h...korang nampak tak die ade tulis kat tulisan color merah tu....
lau xnmpk, nmpk kan jelh ye..hihiii...

Sampai je Beijing, kami terus pergi ke Acrobatic Show...Show ni mengambil masa lebih kurang 1jam 30minit..bagi aku ok lah persembahan ni...sangat menakjubkan and show dorang mmg best......


ni je pic yg elok ...yg lain semuanye gelap..

Abis je show ktorang terus pegi dinner...memang perut pon ngah lapar...first day bole terima lagi mknn diorang + lauk dorang pon sedap..cume dish yg belah kanan tu ade sikit masin...but still bole makan lagi...






dah kenyang, apa lagi check in hotel lah... Agent kami bagi hotel LongDingHua..kalau xsilap 4 stars.. time check in aritu staff hotel mintak deposit dulu 200yuan.. bilik not bad lah..cume tilam die ada sedikit keras...yg lain ok...clean and nice..






our room


lepas check in, kami jalan2 kat area hotel dulu....byk jgak shop kat area hotel...kat sebelah hotel pon ade org jual buah buahan...balik semula hotel and get ready untuk tidur and for journey to Great Wall... 


Sambung part 2 plak untuk hari ke-2....


p/s: next week lah aku update...

Sunday, 15 January 2012

toys baru lagi....

toys ni beli masa kami pergi beijing... penat bargain mintak harga yg kite nak...
at last dapat gak... ingt kan nak beli banyak mainan diorang, duit dak takde lupe kan jelh...huhuu...

naufal bangun tido je cari train die...


Malasnya nak update trip pegi beijing....