Thursday, 15 December 2011

Chocolate Chip Muffin

Muffin ni rasa2 nya dah sebulan aku buat..entry tertangguh jelh kiranya ni..dah lama teringin nak try buat..yelh, naufal ngn mama die pon suka makan muffin..sebelum ni biasa beli je kat La Bahome(betul x ejaan aku) ngn  gardenia punye je..jalan-jalan kat blog jumpa lah satu resepi muffin ni..


bila baca resepi die mcm senang je..ape lg salin lah resepi tu...
ok..ni resepi die.. http://www.sitidelima.com/search/label/Muffin kak Siti Delima, mohon izin CnP ye... :)


Bahan-bahan: (dlm 12biji..cup size M)


Bahan A (diayak)
-250g tepung gandung / superfine 
-2 sudu teh baking powder
-1/2 sudu teh soda bikarbonat
-2sudu besar serbuk koko (sy tambah lg stgh sudu)


Bahan B:
-250ml fresh milk
-90ml minyak masak
-175g gula
-1 biji telur
-150g coklat chip


Cara-cara: 
- panaskan oven dulu 180c selama 10-15minit..
- satukan bahan B dan kacau sebati..guna whiske je
- masukkan bahan A dan gaul rata. Masukkan coklat chip dan tuangkan ke dalam cup      muffin..masukkan dlm 3/4 penuh..atas die, taburkan lagi dgn coklat chip..
- bakar dengan suhu 175c selama 25-30 minit@hingga masak..
- sejukkan dan hidangkan.


before bake

taraaa...
percubaan pertama aku buat muffin..
alhamdulillah berjaya..

oppsss..lupe plak nak bgtau..bt muffin ni time malam..baru je nak masukkan dm cup bole plak takde karen..nasib baik x bake lg..tunggu punye tunggu smpi kol 12 karen xde lg..so, aku bakar sok paginye sblm g keje..tu pon smpi opis dh lmbt..


blik keje en.suami ckp muffin yg aku buat sedap..kembang sekejap..hihiiii..
kononye nk kasik kt jiran sebelah sikit, tak sempat nak kasik dah abis..huhuuu...
bile dh buat muffin ni baru lh tau senang sgt nak buat..

next projek nak bt Moist Chocolate Kek plak..
resepi dh ade..nak bt plak malas...



Friday, 2 December 2011

Toy baru untuk Ziqry

Toy nie dah smpi 2hari lepas...mama baru berkesempatan nak update.. 
beli kat FB Ummi Nayli Collection..ok..nie link die https://www.facebook.com/umminaylicollections
RM25 shj include postage..itu pun time beli tu dah last day promotion..

layan pic jelh.. ;)

try toy baru...


mainan die bkn main byk lg...
remote tv jgk yg die nak main...
ne blum lg tgk ziqry main kat bawah dining table..




Thursday, 1 December 2011